Burak Özçivit’in yer aldığı Clear reklamının nöroanalizinden çıkan sonuçlar, reklamın duygusal etkisinin yüksek olduğunu ve hedef kitlesi olan erkekleri etkilediğini gösteriyor.
ThinkNeuro, Burak Özçivit’in rol aldığı Clear Men reklam filmini, beyin dalgası ölçümü (EEG) ve göz takibinin (eye-tracking) birlikte kullanıldığı AdNeuro™ testine tabi tuttu. Toplam 24 erkek deneğin katıldığı ve bir evin oturma odası şeklinde tasarlanmış laboratuvarda gerçekleştirilen araştırmada, beyin EEG’si ile deneklerin bilinçdışı tepkileri saniye saniye ölçümlendi ve “dikkat”, “duygusal etki”, “duygusal zorlanma” parametreleriyle analiz edildi. Eş zamanlı olarak göz takibi (eye tracking) cihazı sayesinde deneklerin hangi sahnelerde nereye odaklandıkları, packshotta neleri gördükleri belirlendi. EEG ve göz takibinin senkronize olarak ölçülmesiyle, izleyicinin reklamın hangi saniyesinde tam olarak ne gördüğü ve bu andaki duygusal hareketliliği bilimsel olarak belirlendi. Ayrıca, izleyenleri harekete geçirmesi beklenen, marka ile reklam arasındaki bağın kurulduğu “packshot “ların detaylı analizi yapıldı. Aşağıdaki grafikte görülen kırmızı izler izleyenlerin en çok odaklandığı yerleri gösteriyor. Yeşil noktalar ise odaklanmanın daha az olduğu noktaları ifade ediyor.
Reklamın tüm bu olumlu özelliklerinin yanında reklamın 26′ncı saniyesinden bitime kadar duygusal etki ve dikkat eğrileri sürekli düşüyor. ThinkNeuro’nun yönetici ortağı Dr. Yener Girişken’e göre ThinkNeuro’nun ölçümlediği birçok reklamda olduğu gibi bu reklamda da packshot görüldükten sonraki sahneler (Post-packshot) etkisiz oluyor çünkü insan beyni packshotla oluşan kapanış algısından sonraki sahnelerle bağ kuramıyor. Öte yandan Clear yazısının sol üst köşesinde flaşlardan kaynaklanan bir odaklanma var ve bu durum insanların dikkatini marka, logo ve üründen uzaklaştırmış.
Genel olarak reklam etkili olsa da reklamın son bölümünde ve packshot’ta revizyon yapılırsa reklamın etkisi daha da artacaktır.